More info
Academisch jaar 2024-2025
Doel van de opleiding
Bij afronding van de BA-opleiding Film- en literatuurwetenschap heeft de student een zodanige academische vorming in termen van kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van de film- en literatuurwetenschap, dat:
voldaan wordt aan de ingangseisen voor toelating tot aansluitende masteropleidingen,
de student in staat is tot het met succes uitoefenen van functies waarvoor academische kennis en vaardigheden op bachelorniveau op bovengenoemd gebied vereist dan wel wenselijk is.
De opleiding kent de volgende afstudeerrichtingen (tracks):
Filmwetenschap
Literatuurwetenschap
De eindkwalificaties van de opleiding zijn te vinden in de Onderwijs- en Examenregeling (OER).
Bachelorprogramma
In het eerste studiejaar maak je kennis met de belangrijkste benaderingen, begrippen en theorieën binnen de film- en literatuurwetenschap. Ook leer je hoe je een prozatekst, gedicht, film of toneelstuk moet analyseren, zodat je een goed onderbouwde interpretatie kunt geven. Het eerste jaar bestaat geheel uit verplichte cursussen.
In het tweede jaar kies je een track: filmwetenschap of literatuurwetenschap. Welke je ook kiest, je krijgt in beide trajecten een overzicht van de belangrijkste stromingen en theorieën. En je zult je daarnaast ook blijven bezighouden met theorieën van de andere track middels enkele algemene cursussen. Verder maak je in je tweede jaar kennis met de typisch Leidse richtingen Intermedialiteit en Interculturaliteit, ofwel de brede benadering van media en culturen.
In het derde studiejaar specialiseer je je verder in je gekozen track en is er een (vrije) keuzeruimte van in totaal 30 ECTS (studiepunten) voorzien. Deze keuzeruimte kun je ook invullen met een pakket cursussen uit de andere track. Je sluit de bachelor af met een scriptie (BA-eindwerkstuk) waarvan je het onderwerp samen met je begeleidende docent bepaalt.
De studielast van de hoofdvakstudie is als volgt verdeeld:
Keuzeruimte
In het derde jaar van de bacheloropleiding is er een vrije keuzeruimte van 30 ECTS (15 ECTS per semester).
De keuzeruimte kan worden ingevuld met:
een minor;
een door de student zelf samengesteld pakket cursussen (dat wel op niveau en samenhang door de examencommissie dient te worden getoetst), zo kun je bijvoorbeeld ook een pakket samenstellen met cursussen uit de andere track;
een buitenlandverblijf;
een academische stage aangevuld met enkele cursussen.
Voor meer informatie over de keuzeruimte en de mogelijke invulling daarvan, zie keuzeruimte en de Studiegids voor minoren en keuzevakken.
Overgangsregelingen Adaptatie, Interculturaliteit en Transmedialiteit
In 2024-2025 zijn er aanzienlijke wijzigingen wat betreft semester en aantal ECTS in de volgende vakken:
2023-2024
Interculturaliteit: visies op identiteit en verschil (5542VI, 5 ECTS, semester 1)
Adaptatie: Literatuur en film (5542VALF, 5 ECTS, semester 1)
Transmedialiteit: Verhaal, Wereld, Multiversum (5542VTVW, 5 ECTS, semester 2).
De vakken die in 2024-2025 aangeboden zullen worden, zijn:
Interculturaliteit: visies op identiteit en verschil (5542VI1, 10 ECTS, semester 1)
Adaptatie en transmedialiteit (5542VAT, 5 ECTS, semester 2)
Ben je een derdejaarsstudent of hoger in 2024-2025 en heb je het afgelopen jaar Interculturaliteit, Adaptatie en/of Transmedialiteit niet gehaald? Dan kun je in onderstaande lijst zien welke vakken je in plaats daarvan moet volgen in 2024-2025.
Behaald |
Niet behaald |
Oplossing in 2024-2025 |
Interculturaliteit (5 ECTS) + Adaptatie (5 ECTS) |
Transmedialiteit (5 ECTS) |
gedeelte transmedialiteit van “Adaptatie en transmedialiteit” (5 ECTS) plus nog een extra opdracht van 2,5 ECTS |
Interculturaliteit (5 ECTS) + Transmedialiteit (5 ECTS) |
Adaptatie (5 ECTS) |
gedeelte adaptatie van “Adaptatie en transmedialiteit” (5 ECTS) plus nog een extra opdracht van 2,5 ECTS |
Adaptatie (5 ECTS) + Transmedialiteit (5 ECTS) |
Interculturaliteit (5 ECTS) |
de helft van Interculturaliteit (10 ECTS) |
Interculturaliteit (5 ECTS) |
Adaptatie (5 ECTS) + Transmedialiteit (5 ECTS) |
Adaptatie en transmedialiteit (5 ECTS) plus nog 5 ECTS waard aan extra opdrachten om het totaal 10 ECTS te maken |
Adaptatie (5 ECTS) |
Interculturaliteit (5 ECTS) + Transmedialiteit (5 ECTS) |
Interculturaliteit (10 ECTS), Transmedialiteit hoeft niet behaald te worden |
Transmedialiteit (5 ECTS) |
Interculturaliteit (5 ECTS) + Adaptatie (5 ECTS) |
Interculturaliteit (10 ECTS), Adaptatie hoeft niet behaald te worden |
- |
Interculturaliteit (5 ECTS) + Adaptatie (5 ECTS) + Transmedialiteit (5 ECTS) |
Interculturaliteit (10 ECTS) + Adaptatie en transmedialiteit (5 ECTS) |
Moet je Interculturaliteit voor 5 ECTS volgen of een extra opdracht doen voor Adaptatie en/of Transmedialiteit, meld je dan wanneer het vak begint bij de betreffende docent(en).
Mocht je vragen hebben over de overgangsregelingen of jouw studieplan, stuur dan een e-mail naar stuco-filmlit@hum.leidenuniv.nl.
Bindend Studieadvies
Aan de Universiteit Leiden krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dat wil zeggen dat je in het eerste jaar van je bacheloropleiding genoeg studiepunten moet halen om door te mogen gaan met je studie. Voor meer informatie over het BSA en het bijbehorende studiebegeleidingsplan,
zie de BSA-regeling.
Studiebelasting en studiepunten
Uitgangspunt is dat een student per jaar 42 weken aan de studie besteedt en dan veertig uur per week studeert. Een studiejaar telt zo 1680 studie-uren. De studiebelasting wordt uitgedrukt met behulp van het European Credit Transfer System. De 1680 studie-uren staan gelijk aan 60 ECTS-punten (kortweg ‘ECTS’ ), dus 1 ECTS-punt staat voor 28 uur.
MyStudyMap en uMail
De universiteit maakt gebruik van MyStudyMap. Studenten dienen zich tijdens de inschrijfperiodes te registreren voor de colleges, werkgroepen, tentamens en papers.
Alle e-mailcommunicatie van de universiteit vindt plaats via uMail. Studenten dienen hun uMail-account regelmatig te bekijken.
Aanwezigheid bij colleges
In principe word je als deelnemer aan een cursus geacht bij iedere bijeenkomst aanwezig te zijn. Voor absentie gelden de volgende algemene regels: 1. Per cursus mogen niet meer dan drie colleges worden gemist. 2. Bij één gemist college is geen verantwoording nodig. Ben je meer dan één keer afwezig, dan moet je dit van tevoren aan de docent melden.
Heb je meer dan drie colleges gemist en bestaat er een goede reden voor die absentie, dan kun je in overleg met de docent een regeling treffen waarbij aanvullende opdrachten worden gemaakt. Voorwaarde daarbij is dat je je afwezigheid steeds vooraf hebt gemeld. De beslissing ligt in alle gevallen bij de docent.
De docent(en) van een cursus kan aanvullende aanwezigheidseisen stellen.
Evaluatie van de cursussen
Aan het eind van iedere cursus vindt een schriftelijke evaluatie door de studenten plaats. De resultaten van deze evaluatie worden verwerkt in een rapport ten behoeve van de staf, de Opleidingscommissie (OLC) en de faculteit der Geesteswetenschappen.
Aansluitende masteropleidingen
Studenten Film- en literatuurwetenschap zijn direct toelaatbaar tot de volgende masteropleidingen:
Andere masterprogramma's die vaak gekozen worden zijn Book and Digital Media Studies, Journalistiek en nieuwe media en de tweejarige onderzoeksmaster Arts, literature and Media. Toelating tot deze masters is afhankelijk van het gevolgde programma (invulling vrije keuzeruimte), studieresultaten en motivatie.
Career Preparation
Arbeidsmarktvoorbereiding bij Film- en literatuurwetenschap
Het programma
Hoe kun je de kennis en vaardigheden die je opdoet gebruiken? Welke richting kies je binnen je studie en waarom? Wat kan je al, en welke vaardigheden wil je nog leren? Hoe vertaal je de vakken die je kiest naar iets wat je later zou willen doen?
Op verschillende momenten tijdens je studie komen deze en andere vragen ter sprake. Mogelijk heb je er al eens met de studiecoördinator, de Humanities Career Service of met medestudenten over gesproken of gebruik gemaakt van de Leiden University Career Zone.
Er worden allerlei activiteiten georganiseerd waarbij je kunt reflecteren op je eigen wensen en mogelijkheden en je de kans krijgt je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Centraal daarbij staan de vragen: ‘Wat kan ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Hoe bereik ik mijn doelen?’.
Activiteiten
Via de facultaire website en e-mail word je op de hoogte gehouden van verdere activiteiten rondom de arbeidsmarktvoorbereiding. Het is raadzaam om de volgende activiteiten in de gaten te houden om je goed te kunnen oriënteren:
Eerste jaar
Tweede jaar
Derde jaar
Transferable Skills
Voor toekomstige werkgevers is niet alleen de inhoudelijke kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan belangrijk, zij letten ook op de zogenaamde transferable skills. Dit zijn bijvoorbeeld cognitieve vaardigheden zoals kritisch denken, redeneren en beargumenteren en innovatie, intrapersoonlijke vaardigheden zoals flexibiliteit, initiatief, inclusiviteit, metacognitie en interpersoonlijke vaardigheden zoals communicatie, verantwoordelijkheid en conflictoplossing. Het zijn kortom vaardigheden die professionals nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Het is daarom belangrijk dat je tijdens je studie niet alleen zoveel mogelijk inhoudelijke kennis opdoet, maar dat je je ook bewust bent van de vaardigheden die je verworven hebt tijdens jouw studie en de vaardigheden die je nog wil leren.
Contact
Vragen over je (studie)loopbaan keuzes? Maak een afspraak met de loopbaanadviseur van de Humanities Career Service of met je studiecoördinator via stuco-filmlit@hum.leidenuniv.nl.