Prospectus

nl en

Multiculturele samenleving (interdisciplinaire minor)

Inschrijving

Let op: Je schrijft je zowel voor de minor als voor elk van de afzonderlijke vakken van de minor in. In het onderstaande overzicht ziet je hoe je je in uSis u voor elk van de afzonderlijke vakken kunt inschrijven.

Omschrijving

Immigratie, integratie en participatie van ‘buitenlanders’ vormen een belangrijk maatschappelijk vraagstuk in Nederland en daarbuiten. Over de kansen en gevaren is en wordt een heftig debat gevoerd. Zijn de afstanden tussen ‘autochtonen’ en ‘nieuwkomers’ echt zo groot als vaak beweerd wordt in het maatschappelijke debat? Wat vinden ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders daarvan? Hoe staan zij ten opzichte van elkaar en een multiculturele samenleving? Wat zijn de beoogde en onbedoelde effecten van het gevoerde integratiebeleid? Waarom is het adagium van de jaren zeventig van de vorige eeuw in Nederland dat integratie mogelijk is met behoud van de eigen identiteit verschoven naar integratie als aanpassing aan de autochtone cultuur? Wat is eigenlijk een ‘geslaagde’ integratie? Welke sociale en politieke participatie wordt verwacht? Wat is een multiculturele socialisatie, via welke structuren vindt die plaats en met welke effecten? Welke consequenties heeft culturele diversiteit voor opvoeding, onderwijs, werk, gezondheid en religiositeit van personen en groepen?

Programma

Dimensies van ‘de’ multiculturele samenleving, zoals politiek, bestuur, onderwijs, werk, socialisatie, recht, religie en gezondheidszorg, worden door verschillende wetenschappelijke disciplines onderzocht. In deze minor, met een vakkenaanbod vanuit de faculteiten Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid, bestuderen we de multiculturele samenleving vanuit multi- en interdisciplinair perspectief. Kennis en inzichten uit de sociale, geestes-, juridische en godsdienstwetenschappen worden gecombineerd en geïntegreerd om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen.

Het inleidende deel van de minor bestaat uit de volgende drie verplichte cursussen:

  • De multiculturele samenleving; introductie (Studieactiviteiten Pedagogische Wetenschappen)

  • Integratie en socialisatie in multiculturele samenlevingen (Studieactiviteiten Pedagogische Wetenschappen)

  • Culture and diversity at work (Studieactiviteiten Psychologie)

Vervolgens verdiep je je kennis, waarbij je uit onderstaande zes cursussen er drie kiest:

  • Verwerving en verwerking van taal in een meertalige samenleving (Studieactiviteiten Psychologie)

  • Cultural aspects of health and health care (Studieactiviteiten Psychologie)

  • Religion and the immigrant experience (Inschrijven via Blackboard)

  • Interculturele aspecten van opvoeding, onderwijs en jeugdhulpverlening (Studieactiviteiten Pedagogische Wetenschappen)

  • Immigratierecht als een probleem van ongelijke behandeling (Studieactiviteiten Pedagogische Wetenschappen)

h3

Minor

Course EC Semester 1 Semester 2

Introducerende cursussen

Multiculturele samenleving; introductie 5
Integratie en socialisatie 5
Culture and Diversity at Work 5

Verdiepende cursussen

Internationale Migratie en Transnationalisme (minor) 5
Religion and the immigrant experience 5
Immigration rules as a problem of unequal treatment 5
Interculturele aspecten van opvoeding, onderwijs en hulpverlening 5
Language acquisition and processing in a multilingual society 5
Cultural Aspects of Health and Health Care 5

Modular Course

Sommige opleidingen hebben slechts een keuzeruimte van 15 studiepunten, het is dan mogelijk om een keuzepakket te volgen dat bestaat uit een aantal minorvakken. Er zit een opbouw van niveau in een minor dus je kunt niet zomaar vakken kiezen. Elke minor biedt daarom ook een pakket van 15 studiepunten aan. Dit is echter geen complete minor, wat kan betekenen dat je toestemming moet vragen aan je examencommissie. In de onderwijs- en examenregeling van je eigen opleiding kun je nalezen wat er is toegestaan bij de invulling van je keuzeruimte en in welke gevallen je toestemming moet vragen aan de examencommissie. Meer informatie over dit [keuzepakket](/studies/show /keuzepakket_multiculturele_samenleving/).

Het staat je natuurlijk vrij om meer studiepunten te halen dan de verplichte 180 studiepunten die voor een bacheloropleiding staan, dat wil zeggen dat je wel een 30 studiepunten tellende minor kunt volgen als je bereid bent 15 studiepunten meer te halen dan je nodig hebt.