Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktvoorbereiding in de master Staats- en Bestuursrecht
De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.
‘Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:
1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.
2. Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functie kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.:
onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.
Maar denk ook aan ook sollicitatievaardigheden: opstellen van een cv, formuleren van een motivatiebrief, samenstellen van een LinkedIn profiel, netwerkgesprekken voeren, sollicitatiegesprek oefenen, een pitch opstellen en houden.
3. Zelfreflectie
Het betreft hier reflectie op eigen (studie)loopbaan(keuzes), reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Inzicht krijgen in o.a. je competenties en persoonlijkheid, je (werk)waarden en drijfveren. Wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt? Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?
4. Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van praktijk- en maatschappelijke stages, externe onderzoeksstages en projecten, praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht, business challenges etc.
5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen mensen uit het veld, meelopen/ bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.
Employability/arbeidsmarktprogramma in de master Staats- en Bestuursrecht
De overgang van studie naar werk is een belangrijke stap. Daarom biedt de master Staats- en Bestuursrecht uitgebreide mogelijkheden voor arbeidsmarktvoorbereiding. Gedurende de master word je begeleid in het koppelen van de opgedane juridische kennis en vaardigheden aan de praktijk. Cruciale vragen die hierbij centraal staan zijn: 'Wat kan ik?', 'Wat wil ik?' en 'Hoe bereik ik mijn doelen?'. Naast de master zelf biedt de studievereniging Res Publica veel mogelijkheden om kennis te maken met een breed scala aan werkgevers. Van advocatuur, rechterlijke macht, diverse bestuursorganen tot non-gouvernementele organisaties.
Vakspecifieke kennis en vaardigheden
De master Staats- en Bestuursrecht biedt een solide basis in staats- en bestuursrechtelijke kennis en juridische vaardigheden die essentieel zijn voor een carrière in dit vakgebied. Welke vakspecifieke kennis en vaardigheden worden aangeleerd varieert over de verschillende vakken.
Voor vakspecifieke kennis en vaardigheden kan worden gedacht aan:
In het vak Verdieping Bestuursprocesrecht wordt aan de studenten grondige theoretische kennis en praktische vaardigheden op het gebied van het bestuursprocesrecht bijgebracht, zodanig dat hiermee een ruime startkwalificatie voor de (toga)beroepen op dat gebied wordt verkregen. De studenten krijgen opdrachten die aansluiten bij de realiteit van het bestuursrecht, zoals het schrijven van een beroepschrift aan de hand van een dossier.
In het vak Constitutionele Vraagstukken werk je aan opdrachten die je ook in de praktijk als jurist in het staats- en bestuursrecht tegenkomt, zoals het schrijven van een wetsvoorstel of een advies aan de rector van een universiteit over het bestaan van het recht op academische vrijheid.
In het vak Bestuursrechtelijke Vraagstukken bezoek je diverse maatschappelijke organisaties. Daarnaast beoogt dit vak u onderzoeks- schrijf- en spreekvaardigheden bij te brengen die noodzakelijk zijn in de bestuursrechtpraktijk. Daarbij kan je denken aan annotaties of procesadviezen. Op die manier vormt het vak een belangrijke verdieping van de bestuursrechtelijke kennis die in de bachelorfase en voorgaande vakken in het mastercurriculum is opgedaan en bereidt het u voor op de moderne bestuursrechtpraktijk.
Vakoverstijgende vaardigheden
Naast juridische (staats-en bestuursrechtelijke) expertise ontwikkel je vaardigheden die breder toepasbaar zijn in de juridische sector en daarbuiten, zoals:
Onderzoeksvaardigheden staan centraal in vakken gericht op onderzoek, zoals Rechtshandhaving in domeinoverstijgend perspectief, Bestuursrechtelijke Vraagstukken en de Masterscriptie. Deze vaardigheden zijn niet alleen relevant voor academici, maar ook voor juristen in de praktijk.
Schriftelijke en mondelinge communicatie is eveneens een belangrijke component. In alle vakken binnen de master Staats- en Bestuursrecht wordt gewerkt aan schriftelijke vaardigheden. Daarnaast wordt er in de vakken Vreemdelingenrecht en Bestuursrechtelijke Vraagstukken expliciet aandacht besteed aan de mondelinge vaardigheden door middel van presentaties of pleidooien.
Binnen de master wordt ook veel aandacht besteed aan maatschappelijk bewustzijn. De vakken Verdieping Bestuursprocesrecht, Bestuursrechtelijke Vraagstukken, maar ook het vak Omgevingsrecht daagt je uit om na te denken over de rol van het staats- en bestuursrecht en welke maatschappelijke verantwoordelijkheid een jurist in dit vakgebied heeft.
Tijdens diverse vakken leer je projectmatig- en samenwerken, bijvoorbeeld door het schrijven van een pleitnota in teams of het gezamenlijk voorbereiden van een presentatie.
Ook digitale vaardigheden komen aan bod in meerdere vakken binnen het curriculum en in het Masterscriptietraject.
Zelfreflectie
Zelfreflectie is een essentieel onderdeel van je opleiding en toekomstige loopbaan. Tijdens de master Staats- en Bestuursrecht word je gestimuleerd om na te denken over je persoonlijke en professionele groei, je sterke punten, en de richting die je na je studie wilt inslaan. Dit omvat reflectie op je loopbaantraject en de ontwikkeling van je eigen professionele identiteit, bijvoorbeeld door middel van arbeidsmarktoriëntatiebijeenkomsten en gesprekken met alumni of docenten.
Praktijkervaring
De master Staats- en Bestuursrecht biedt ruime mogelijkheden voor het opdoen van praktijkervaring. In het curriculum zijn diverse praktijkgerichte opdrachten en cases geïntegreerd die direct aansluiten bij de arbeidsmarkt, zoals het schrijven van verschillende praktische stukken (processtukken, wetsvoorstel, memorie van toelichting, etc.), het zelfstandig voorbereiden en houden van een pleidooi en het opdoen van praktijkervaring door middel van maatschappelijke praktijkgerichte opdrachten (Verdieping Bestuursprocesrecht, Overheidsaansprakelijkheid, Constitutionele Vraagstukken en Bestuursrechtelijke Vraagstukken). Daarnaast kiezen veel studenten er vrijwillig voor om een stage te doen bij bijvoorbeeld advocatenkantoren of de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Tijdens de master Staats- en Bestuursrecht kom je regelmatig in contact met professionals en organisaties uit de praktijk. Dit gebeurt via gastcolleges of docenten uit de praktijk (Verdieping Bestuursprocesrecht, Overheidsaansprakelijkheid, Constitutionele Vraagstukken en Bestuursrechtelijke Vraagstukken). Daarnaast verzorgt de studievereniging Res Publica diverse bedrijfsbezoeken en carrière-evenementen.
Waar zijn onze afgestudeerde juristen werkzaam
Afgestudeerden van de master Staats- en Bestuursrecht vinden hun weg naar uiteenlopende sectoren en functies, zowel in de publieke- als de private sector.
In de publieke sector werken zij vaak bij gemeenten, waterschappen of provincies of bij de rechterlijke macht.Hier vervullen zij functies als beleidsmedewerker, juridisch adviseur, projectcoördinator, onderzoeker of rechter. Ook zijn er verschillende alumni werkzaam bij de Europese Unie of andere internationale organisaties.
In de private sector zijn onze juristen veelal actief in advocatenkantoren, adviesbureau’s of werken zij als bedrijfsjurist. Ze houden zich onder andere bezig met beleid en advisering, onderhandelingen en het oplossen van bestuursrechtelijke conflicten.
Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast / buiten het curriculum
Er vinden elk jaar verschillende activiteiten plaats, binnen, naast en buiten je opleiding, die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt, met name waar het gaat om oriëntatie op het werkveld/de arbeidsmarkt, (loopbaan)vaardigheden en zelfreflectie. Dit kunnen voorlichtingsbijeenkomsten zijn rond keuzemomenten binnen je opleiding, maar ook career workshops en events georganiseerd door je eigen opleiding, de facultaire Career Service of je studievereniging.
Denk aan:
Workshop en (facultaire) career events, georganiseerd door de (facultaire) Career Services
Voorlichting over keuzes, (keuze)vakken, minoren, honours onderwijs, buitenland, stage
Bedrijfsbezoeken
Workshops en career events van studievereniging Res Publica
Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.
Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.
Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.