Studiegids

nl en

Rechtsgeleerdheid: Straf- en Strafprocesrecht

Deze opleiding is een afstudeerrichting van Rechtsgeleerdheid.

Raadpleeg de MyTimetable om te zien wanneer de vakken precies plaatsvinden.

Algemene informatie over de opleiding en over de introductiebijeenkomst die wordt georganiseerd vind je op de Brightspacecourse van jouw opleiding; hiervoor dien je je aan te melden via MyStudymap.

Overgangsregelingen zijn te vinden op de website.

Jaar 1

Vak EC Semester 1 Semester 2

Semester 1

ILS – Rechtshandhaving in domeinoverstijgend perspectief 5
Fundamenten 5
Privatissimum: Straf(proces)recht 10
Sanctierecht 5
Bijzonder Straf(proces)recht 5

Semester 2

Europees Strafrecht 5
Practicum: Straf(proces)recht 10
Strafrechtelijk bewijs 5
Scriptie master Rechtsgeleerdheid 10

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarktvoorbereiding in de master Straf- en strafprocesrecht

De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.

Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:
1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.

2. Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functies kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.: onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.

Maar denk ook aan ook sollicitatievaardigheden: opstellen van een cv, formuleren van een motivatiebrief, samenstellen van een LinkedIn profiel, netwerkgesprekken voeren, sollicitatiegesprek oefenen, een pitch opstellen en houden.

3. Zelfreflectie
Het betreft hier reflectie op eigen (studie)loopbaan(keuzes), reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Inzicht krijgen in o.a. je competenties en persoonlijkheid, je (werk)waarden en drijfveren. Wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt? Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?

4. Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van praktijk- en maatschappelijke stages, externe onderzoeksstages en projecten, praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht, business challenges etc.

5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen mensen uit het veld, meelopen/ bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.

Arbeidsmarktprogramma in de master Straf- en stafprocesrecht

Tijdens verschillende vakken komt u in aanraking met de praktijk. Zo maakt u bij het vak practicum straf- en strafprocesrecht opdrachten die direct aansluiten op de realiteit van de strafrechtspleging. Hierbij ligt het accent op het aanleren van voor de rechtspraktijk noodzakelijke schriftelijke vaardigheden en onderzoeksvaardigheden, toegespitst op de functie van een dergelijk stuk (zoals een pleidooi van een raadsman, een appelmemorie van de officier van justitie, een conclusie van een AG bij de Hoge Raad, een verzoekschrift aan het EHRM of een memorie van toelichting bij een wetsvoorstel). Gedurende practicum worden de werkgroepen verzorgd door gastdocenten. In de weken waarin geen werkgroepen worden aangeboden, organiseren wij vier gastcolleges in de vorm van lezingen. Het doel van deze lezingen is tweeledig. Enerzijds beogen we u hiermee kennis te laten maken met verschillende beroepen en functies in het strafrechtelijk werkveld en over de (mogelijke) weg daarnaartoe. Anderzijds is het vak er mede op gericht studenten kennis te laten maken met beroepsethische vraagstukken.

In het vak Sanctierecht komt u ook in aanraking met de praktijk door een bezoek aan een gevangenis. Tijdens dit bezoek krijgen de studenten een rondleiding die wordt verzorgd door een medewerker van een penitentiaire inrichting.

Het vak Europees strafrecht biedt daarnaast de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Eurojust zodat studenten kennis maken met de grensoverschrijdende samenwerking in strafzaken in EU-verband.
Tijdens de master ontwikkelt u bovendien wetenschappelijke vaardigheden die u kunnen voorbereiden op een loopbaan in de wetenschap, maar ook in de (strafrechts)praktijk waardevol zijn. Zo schrijft u bij het vak privatissimum straf- en strafprocesrecht wetenschappelijke papers, houdt u een mondelinge presentatie en oefent u met het leiden van en deelnemen aan discussies.

Waar zijn afgestudeerde strafrechtjuristen werkzaam?
Een groot deel van de alumni is werkzaam in één van de togaberoepen. Als griffier of rechter bij de rechterlijke macht, officier van justitie bij het openbaar ministerie of als advocaat. In de master Straf- en strafprocesrecht vinden wij het belangrijk studenten ook kennis te laten maken met juridische functies bij andere organisaties zoals de gemeente, het gevangeniswezen, de politie, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de RSJ, Europese instanties (bijv. Eurojust), internationale rechtshulpcentra, toezichthouders, etc. Een aantal alumni is – tot slot – werkzaam in de wetenschap als docent of onderzoeker.

Er is veel interesse vanuit het werkveld in onze masterstudenten. Regelmatig ontvangen wij vacatures voor bijbanen en student-assistentschappen met het verzoek deze te delen met onze rechtenstudenten.

Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast / buiten het curriculum
De afdeling Straf- en strafprocesrecht is nauw verbonden met de strafrechtelijke studievereniging ‘Studiekring Over Strafrecht’ (SOS). SOS organiseert lezingen en brengt bezoeken aan studie gerelateerde faciliteiten, waaronder advocatenkantoren en rechtbanken. Op deze wijze wordt inzicht verkregen in toekomstperspectieven en mogelijkheden binnen het strafrecht. Eenmaal per jaar organiseert SOS een carrière dag waarbij verschillende organisaties worden uitgenodigd om te vertellen over de loopbaanmogelijkheden binnen de betreffende organisatie. Na afloop is er een netwerkborrel. Dit biedt een uitgelezen kans om in gesprek te gaan met professionals en u te oriënteren op de arbeidsmarkt.

Ook door andere organisaties worden activiteiten aangeboden om de overgang van de universiteit naar de arbeidsmarkt te vergemakkelijken.

Denk aan:

  • Workshop en (facultaire) career events, georganiseerd door de (facultaire) Career Services

  • Voorlichting over keuzes, (keuze)vakken, minoren, honours onderwijs, buitenland, stage

  • Arbeidsmarktoriëntatiebijeenkomsten (met alumni van de opleiding)

  • Bedrijfsbezoeken

  • Workshops en career events van de studievereniging

Meer informatie

Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.

Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.

Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services. Op de LinkedInpagina van de afdeling Straf- en strafprocesrecht worden regelmatig relevante evenementen aangekondigd, vaak ook gericht op praktijkjuristen. Masterstudenten zijn hier ook van harte welkom. Dit biedt hen de gelegenheid om een juridisch netwerk op te bouwen.

Tot slot kunt u altijd terecht bij een studieadviseur of loopbaancoach. Dit helpt u om u te oriënteren op vragen als: Hoe kunt u de kennis en vaardigheden die u opdoet in uw opleiding en daarbuiten gebruiken? Wat kunt u al, en wat wilt u nog leren?