Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktvoorbereiding
Arbeidsmarktvoorbereiding in de master Financieel Recht
De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.
‘Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:
Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.
Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functies kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.: onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheden, mondeling en schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, en veerkracht.
Maar denk ook aan ook sollicitatievaardigheden: opstellen van een cv, formuleren van een motivatiebrief, samenstellen van een LinkedIn profiel, netwerkgesprekken voeren, sollicitatiegesprek oefenen, een pitch opstellen en houden.
Zelfreflectie
Het betreft hier reflectie op eigen (studie)loopbaan(keuzes), reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Inzicht krijgen in o.a. je competenties en persoonlijkheid, je (werk)waarden en drijfveren. Wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt? Wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk?
Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van praktijk- en maatschappelijke stages, externe onderzoeksstages en projecten, praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten.
Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen de opleiding, gebruik van het alumni mentornetwerk, meelopen/bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.
Employability/arbeidsmarktprogramma in de master Financieel Recht
Studeren is meer dan alleen je diploma halen. Het gaat ook om je voorbereiden op een professionele loopbaan en je oriënteren op de arbeidsmarkt. Daarbij staan vragen centraal die je jezelf door de hele studie heen kunt stellen, om zo de keuzes die je tijdens je studie maakt, te baseren op wat je in de toekomst wilt bereiken: Waar zie je jezelf na je studie werken? Hoe kun je de kennis en vaardigheden die je opdoet in de praktijk gebruiken?
Bij de master Financieel Recht ligt in het eerste semester de nadruk op het verwerven van brede en diepe kennis van het financieel recht. De vakken in het eerste semester omvatten zowel Nederlands, Europees als Anglo-Amerikaans financieel recht. Je kunt bijvoorbeeld denken aan onderwerpen zoals het toezicht op de financiële sector, de beursgang van een onderneming en aansprakelijkheid van vermogensbeheerders. Ook de internationale transactiepraktijk komt uitvoerig aan de orde.
In het tweede semester worden de vakken Practicum en Privatissimum aangeboden, waarin de schrijf-, onderzoeks- en spreekvaardigheden speciale aandacht krijgen. Het Practicum is vooral gericht op het trainen van de vaardigheden die je voor de rechtspraktijk nodig hebt. Je krijgt onderwijs van praktijkjuristen die de specialist zijn op hun gebied en je leert o.a. processtukken schrijven en contracten opstellen. Bij het vak Privatissimum ligt het accent meer op rechtswetenschappelijk onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een noot bij een arrest of een artikel voor een juridisch tijdschrift. De masterscriptie is het sluitstuk van de opleiding, waarbij je laat zien dat je in staat bent een juridisch vraagstuk of probleem te herkennen, hierover een vraag- of probleemstelling te formuleren en beargumenteerd tot een beantwoording en/of oplossing te komen met behulp van zelf gevonden regelgeving, jurisprudentie en wetenschappelijke literatuur.
Kenmerkend aan de master Financieel Recht is de binding tussen theorie en praktijk. Om het onderwijs nauw te laten aansluiten op de praktijk, wordt in het onderwijs veel aandacht besteed aan de praktijk. Bijna al onze docenten zijn in de juridische financiële praktijk werkzaam of werkzaam geweest. Daarnaast komen tijdens het onderwijs regelmatig gastdocenten uit het werkveld aan bod. Tijdens bezoeken aan instellingen zoals AFM en DNB maak je kennis met de dagelijkse toezichtspraktijk. Ook krijg je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de wereld van dealmaking tijdens onze workshop Onderhandelen in de praktijk.
Met de master Financieel Recht heb je uitstekende vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Niet alleen banken, beleggingsondernemingen, beurzen en andere financiële ondernemingen hebben met het financieel recht te maken, maar ook beleggers en ondernemingen die effecten uitgeven, leningen aangaan of een andere financiële transacties verrichten. De master Financieel Recht is dusdanig samengesteld dat je hiermee in combinatie met je bachelordiploma het zogenoemd civiel effect behaalt. Daarmee voldoe je aan alle eisen die gelden voor de toelating tot zowel de advocatuur als de rechterlijke macht. Een achtergrond in het financieel recht leent zich ook voor een carrière binnen de overheid of Europese instellingen, alsmede toezichthouders zoals AFM, DNB en de ECB.
Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast het curriculum
Er vinden elk jaar verschillende activiteiten die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt, met name waar het gaat om oriëntatie op de arbeidsmarkt, (loopbaan)vaardigheden en zelfreflectie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Evenementen georganiseerd door de studievereniging voor de master Financieel Recht en de internationale master Law & Finance, FINSTAS, zoals kantoorbezoeken en networking borrels.
Begeleiding van de loopbaanadviseur, die je kan helpen om inzicht te verkrijgen in jouw persoonlijk profiel en de functies en werkgevers die bij jou passen.
Career Service, LU Career Zone en career workshops kalender
Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.
Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services. De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.
Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.