Prospectus

nl en

Year 1

In jaar 1 volg je 5 thema’s die georganiseerd zijn rondom groepen van aandoeningen of patiënten. Ieder thema begint met drie onderwijsweken gevolgd door 4 weken coschappen in de openbare en/of de (poli)klinische apotheek. Of je volgt de ApotheekGame in plaats van de coschappen (poli)klinische farmacie. Je loopt dan in jaar 2 de coschappen in de (poli)klinische farmacie.

Course EC Semester 1 Semester 2
Patiënt en Apotheker 7
Hart- en Vaatziekten 7
Ouderen 7
Internship Public Pharmacy 1 13
Infectieziekten en Immunologie 7
Centraal Zenuwstelsel 7
Overstijgende Opdracht Patiënt 2
Communicatievaardigheden 0
Interprofessioneel onderwijs (IPE) 0

Je volgt dit jaar óf het Coschap (poli)klinische Farmacie óf de ApotheekGame.

Internship Clinical Pharmacy 10
Pharmacy game 10

Year 2

In jaar 2 volg je 4 thema’s die net als de thema’s van jaar 1 zijn georganiseerd. Heb je in jaar 1 de ApotheekGame gevolgd, dan loop je nu je coschappen in de (poli)klinische farmacie. Het laatste blok in jaar 2 vul je in met het formuleren van een onderzoeksvoorstel voor het onderzoeksproject dat je in jaar 3 zult uitvoeren.

Course EC Semester 1 Semester 2
Acute en Intensieve Zorg 7
Oncologie 7
Gezin en Geneesmiddel 7
Chronische Aandoeningen 7
Internship Public Pharmacy 2 10
Onderzoeksvoorstel 10
Overstijgende Opdracht Geneesmiddel 2
Interprofessioneel onderwijs (IPE) 0
Communicatievaardigheden 0

Je volgt dit jaar óf het Coschap (poli)klinische Farmacie óf de ApotheekGame.

Internship Clinical Pharmacy 10
Pharmacy game 10

Jaar 3

In het derde studiejaar voer je je onderzoeksproject uit en kun je je kennis verbreden of verdiepen door het volgen van keuzevakken. Je sluit je masteropleiding af met het semi-apothekercoschap waarin je gedurende vier dagen in de week met meer zelfstandigheid werkt in een openbare, een poliklinische of een ziekenhuisapotheek.

Course EC Semester 1 Semester 2
Wetenschappelijk project en masterscriptie 30
Vrije Keuzeruimte Farmacie 15
Studie afsluitend coschap 15
Interprofessioneel onderwijs (IPE) 0

Keuzevakken

Career Preperation

Arbeidsmarktvoorbereiding aan de Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.

‘Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:
1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.

  1. Vakoverstijgende vaardigheden
    Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functie kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.:
    onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.

  2. Zelfreflectie
    Het betreft hier zelfreflectie in het kader van je (studie)loopbaan, o.a. reflecteren op de keuzes die je als student tijdens je studie maakt, wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt?
    Daarnaast reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?

  3. Praktijkervaring
    Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van stages, projecten, (maatschappelijke) praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht.

  4. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
    Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen mensen uit het veld, meelopen/ bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.

Employability/arbeidsmarktprogramma in het curriculum van Farmacie

Bij Farmacie vind je deze employability elementen ook terug:

  1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
    De farmaceutische kennis en vaardigheden doe je vanaf dag 1 op in alle thema’s en coschappen.

  2. Vakoverstijgende vaardigheden
    Belangrijke opleidingsoverstijgende vaardigheden die door het hele curriculum terugkomen
    a. Communicatievaardigheden: tijdens het communicatieonderwijs en de praktijk
    b. Onderzoeksvaardigheden: tijdens het methodologieonderwijs zoals dat tijdens elk thema wordt gegeven
    c. Samenwerken: tijdens groepsopdrachten samen met medestudenten, maar ook op de werkvloer met andere zorgprofessionals (ook interprofessioneel)

  3. Zelfreflectie
    Bij de coschappen wordt gewerkt met een portfolio. Je maakt individuele ontwikkelingsplannen, verzamelt feedback en reflecteert voortdurend op eigen handelen. Tijdens de praktijkreflectiebijeenkomsten (2 keer per thema) reflecteer je in kleine groepen op de ervaringen uit de praktijk.

  4. Praktijkervaring
    Het centrale uitgangspunt van de master Farmacie is experience based leren. Je neemt de geleerde theorie steeds weer de praktijk in om er op door te ontwikkelen. Dit gebeurt in ieder geval tijdens de coschappen en de thema overstijgende opdrachten en vaak ook tijdens het wetenschappelijk project en je keuzeruimte.

  5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
    Tijdens het tutoraat wordt er regelmatig aandacht besteed aan de arbeidsmarktvoorbereiding in groepsbijeenkomsten en tijdens individuele gesprekken. Elk jaar kent een focus:

  • jaar 1: ‘mijn profiel’. Binnen dit thema verken je wie je bent als persoon, als coassistent en als aankomend apotheker. Reflectie, intervisie en studievoortgang vormen de input.

  • jaar 2: “mijn studieloopbaan”: Op basis van het eigen profiel bepaal je waar je staat qua studie Farmacie en wat dit betekent voor de keuzes die voor jaar 3 gemaakt moeten worden (invulling wetenschappelijk project, keuzeruimte en studieafsluitend coschap. Er is aandacht voor “zorgen voor jezelf” (werkdruk, stressreductie, werk/privébalans).

  • Jaar 3: mijn loopbaan’. Met de kennis van de jaren 1 en 2 in de hand, komt de start als (basis)apotheker aan bod, waarbij het toekomstperspectief en onderwerpen als netwerken en jezelf profileren besproken worden.

Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast / buiten het curriculum van Farmacie

Er vinden elk jaar verschillende activiteiten plaats, binnen, naast en buiten je opleiding, die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt. Enkele mogelijkheden:

  • Career college: “wat kan ik worden met een opleiding farmacie”

  • Verschillende Career Events en symposia georganiseerd door L.P.S.V. „Aesculapius”, K.N.P.S.V. of de MFLS

  • Workshops and Career Colleges Science Career Service
    Study abroad festival

Career Service, LU Career Zone en career workshops kalender

Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.

Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.

Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.

Course EC Semester 1 Semester 2

LUMC Career Service

De LUMC Career Service is de plek waar je terecht kunt met al jouw vragen rondom studiekeuze en loopbaanmogelijkheden. Met online informatie, open spreekuren, sollicitatie- en cv-advies, workshops en individuele adviesgesprekken helpen we jou met je oriëntatie op de arbeidsmarkt en ondersteunen we de overgang van studie naar werk. Voor meer informatie zie https://careerzone.universiteitleiden.nl/career-services/geneeskunde-lumc/.

Behalve individueel advies, organiseert de Career Service ook regelmatig workshops en cursussen rondom solliciteren en loopbaanoriëntatie. Kijk in het cursusoverzicht voor het actuele aanbod: https://www.student.universiteitleiden.nl/cursussen?cf=geneeskunde-lumc&cd=geneeskunde-bsc&method=workshop&faculty=medicine-lumc&category=career-and-apply-for-jobs