More info
Een student kan een van de hieronder genoemde twee specialisatiethema’s volgen. Wie geen specifiek thema volgt, doet het programma zoals dat staat vermeld op het tabblad ‘Te volgen cursussen’.
(1) De kunst van het overtuigen
In de master Neerlandistiek-Taalbeheersing draait alles om de kunst van het overtuigen. Hoe kreeg Urgenda de rechter zover dat deze de staat beval om meer aan het klimaatprobleem te doen? Hoe kan het dat sommige politici steeds weer wegkomen met ernstige beschuldigingen aan hun adres? Welke formuleringskeuzes maken artsen om ervoor te zorgen dat patiënten zich gehoord voelen?
Om de kunst van het overtuigen te kunnen doorgronden, moet je uiteraard bekend zijn met klassieke en moderne theorieën over retorica en argumentatie. Maar ook heb je inzicht nodig in hoe taal werkt (pragmatiek) en hoe formuleringskeuzes daarbij een rol spelen (stilistiek). In het specialisatiethema De kunst van het overtuigen besteden we aandacht aan dit hele palet van invalshoeken. Daarbij richten we ons niet alleen op de theorie, maar bestuderen we ook de praktijk. We analyseren allerlei vormen van retorisch taalgebruik en kijken hoe deze zich verhouden tot de theorie.
Dit specialisatiethema biedt een veelzijdig vakkenpakket met een duidelijke link naar de praktijk. Zo weet je aan het eind van je studiejaar alles over de werking en effecten van argumentatieve en retorische strategieën. Door de werkvormen die we op college hanteren, leer je je bovendien zelf bekwamen in de kunst van het overtuigen. Onze opleiding leidt er dan ook toe dat je je als een allround communicatiespecialist (speech writer, taal-/tekstadviseur, docent/trainer, onderzoeker etc.) op de arbeidsmarkt begeeft.
Programma
Het programma van 60 EC ziet er als volgt uit:
Eerste semester:
Verplicht
Stilistiek: formuleringskeuzes en overtuigingskracht
Retorisch vuurwerk: een canon van Nederlandse toespraken
Theorie en methode van argumentatie
Tweede semester
Keuze uit:
Zie voor de inhoudelijke beschrijving van de colleges onderaan deze pagina.
(2) De sturende kracht van taal
Taal gebruik je niet alleen om de werkelijkheid te beschrijven, maar eerst en vooral als communicatiemiddel in de interactie met een hoorder/lezer. Met welke uiting kun je de gedachten, of het gedrag, van je gesprekspartner beïnvloeden? De woorden sprinter en stoptrein verwijzen misschien naar dezelfde werkelijkheid, maar ze roepen toch een heel ander beeld op en daar kun je als spreker gebruik van maken. In de taalbeheersing heeft deze retorische dimensie van taalgebruik altijd al centraal gestaan, maar ook in de moderne taalkunde is er steeds meer aandacht voor. In de MA Neerlandistiek kun je recente inzichten uit de taalbeheersing (de studie van taalgebruik) en de moderne taalkunde (de studie van het taalsysteem) combineren. Je krijgt niet alleen meer inzicht in de werking van taal en grammaticale constructies, maar vergroot zo ook je eigen stilistische en retorische vaardigheden.
Het specialisatiethema De sturende kracht van taal biedt een gevarieerd vakkenpakket met veel praktische toepassingsmogelijkheden. Bovendien biedt de kennis die je opdoet over taal je stevige handvatten om zelf een bekwaam ‘stuurder met taal’ te worden. Tel daarbij op de communicatievaardigheden die je op college leert ontwikkelen en je kunt rustig concluderen dat dit specialisatiethema opleidt tot een allround communicatiespecialist die op allerlei terreinen aan de slag kan.
Programma
Het programma van 60 EC ziet er als volgt uit:
Eerste semester:
Verplicht
Keuze uit:
Tweede semester
Verplicht:
- De sturende kracht van Taal
Scriptie van 20 EC.
Zie voor de inhoudelijke beschrijving van de colleges onderaan deze pagina.